De kersen zijn op

Vanochtend, vrijdag 21 juli, is de allelaatste kilo kersen van dit kersenseizoen verkocht. De boomgaard is leeg en wij gaan beginnen met het opruimen van alle spullen. Later volgt er nog een evaluatie van het kersenseizoen 2017 op deze site.

Het einde komt in zicht

Vandaag, donderdag 13 juli, zijn de laatste Kordia geplukt. Dit betekent dat er nu nog maar 1 ras aan de bomen hangt, en dat is de ReginaDeze heerlijke zoete kers zal vanaf zaterdag te koop zijn in de verkoopkraam aan de dijk. Voor de Kordia liefhebbers: kom snel nog even een kilo halen, voordat ze op zijn.

 

Dat we beginnen met het plukken van de Regina houdt ook in dat het einde van het kersenseizoen snel dichterbij komt. Voor diegene die van verder weg komt en graag nog naar de boomgaard wil komen, raden we aan om dit weekend te komen. We weten namelijk niet zeker of we genoeg kersen hebben om ook volgend weekend nog open te kunnen zijn.

 

Graag verwelkomen wij u dit weekend, of in de dagen erna, nog eenmaal voordat de kersenkraam voor het laatst dit jaar gesloten wordt.

 

Winter In de winterperiode is het rust in de kersenboomgaard. De bomen zijn in winterrust en verzamelen energie voor de volgende oogst.
Snoeien kers GP2008 009 In maart gaan we voor de eerste keer de bomen snoeien. Dit is een nauwkeurig werk wat de nodige vakkennis vraagt.
Knoppen Samba GP2011 03 001 Vanaf maart worden de bomen actief. De knoppen beginnen te werken, zoals wij dat noemen.
Bloemenzee In april is de kersenboomgaard veranderd in een prachtige bloemenzee. Vanaf de Kornedijk heeft u een schitterend overzicht over ons 10.000 m2 grote bloeiende kersenperceel.
Vuurpotten De bloei is een spannende tijd. Een paar nachtvorsten of regen en koud weer tijdens deze periode kunnen een groot deel van de oogst vernietigen. Om de bloemen bij vorst te beschermen kunnen we paraffinepotten in het perceel laten branden.
Bijenkasten plaatsen Kers GP2011 04 03 Tijdens de bloei zetten we bijenkasten in de percelen. De bijen zorgen voor de bestuiving van de miljoenen kersenbloemen. Bij mooi weer vliegen de bijen af en aan van de bijenkasten naar de bloesems en weer terug.
Gele vangplaat kersen GP2006 001 In slechts 2 maanden tijd groeien de bloemen uit tot dikke, smakelijke kersen. Allerlei insecten en schimmels kunnen de kersen belagen. We proberen zoveel mogelijk de natuur haar gang te laten gaan en grijpen alleen in wanneer het absoluut noodzakelijk is.
Vogelnet repareren01

Als de eerste kersen beginnen te kleuren moeten we de kersen beschermen tegen hongerige spreeuwen. Deze vogels zijn verzot op de rijpe kersen.

We houden de vogels weg van de kersen door over de hele boomgaard aan de Kornedijk een net van niet minder dan 10.000 m2 aan te brengen. Het net is speciaal voor ons kersenperceel op maat gemaakt.

Net kersen opbrengen 2008 008 Met zo'n vijftien tot twintig vrijwilligers trekken we het immens grote en 800 kilo zware net aan de Kornedijk over de bomen heen. In twee uur tijd is het karwei geklaard en kunnen de vogels er niet meer bij.
KersenoverkappingSpijk Op het Perceel 'De Spijk' is de hele boomgaard 'ingepakt' in hagelnet, waardoor ook hier geen vogels bij de kersen kunnen komen.
Verkoopkraam kersen GP2011 06 02 Ongeveer half juni zijn de eerste kersen rijp. Vanaf dat moment zijn onze overheerlijke en oerhollandse kersen in de boomgaard te koop. Als we in de boomgaard zijn, willen we u met alle plezier een kijkje laten nemen in onze kersentuin.
Barsten Regina GP2011-07 001 Vlak voor de pluk is een gevaarlijke periode. Bij een flinke regenbui of mistig weer kunnen de bijna rijpe kersen gaan scheuren. Vooral de zoetste rassen en exemplaren barsten het eerste. De gebarsten kersen zien er wat minder mooi uit, maar smaken prima en zijn heel goed te gebruiken voor het maken van bijvoorbeeld jam, sap, taart of andere producten.
Pluk Kersen 2011 06 06 De pluk gebeurt nog steeds met de hand en is nog een hele kunst en bovendien erg arbeidsintensief. Bijna alle kersen worden door onze eigen familieleden geplukt. Meestal zijn we met een stuk of vijf ervaren plukkers aan de gang.
Bezoekers04 Tussen half juni en eind juli kunt u in onze kersenboomgaard vrijwel dagelijks vers geplukte kersen kopen en natuurlijk proeven. Naast ons kersenstalletje hebben we een hoekje ingericht waar u in het zonnetje tot rust kunt komen en kunt genieten van het prachtige uitzicht en de heerlijke, zongerijpte kersen.
Pluk Merchant GP2009 06 009 Eind juli zijn alle kersen geplukt. Tijd om het net weer van de bomen de halen en op te bergen. Geen 'licht' klusje, aangezien het net maar liefst 800 kilo weegt !! Het net wordt in een kist van 250 x 125 x 125 cm opgeborgen.
Vogelnet verwijderen03 Na de pluk gaan we de bomen voor de tweede keer snoeien. In deze periode moeten de kersen de bloemknoppen aanleggen voor de oogst van het volgende jaar.