De kersen zijn op

Vanochtend, vrijdag 21 juli, is de allelaatste kilo kersen van dit kersenseizoen verkocht. De boomgaard is leeg en wij gaan beginnen met het opruimen van alle spullen. Later volgt er nog een evaluatie van het kersenseizoen 2017 op deze site.

Het einde komt in zicht

Vandaag, donderdag 13 juli, zijn de laatste Kordia geplukt. Dit betekent dat er nu nog maar 1 ras aan de bomen hangt, en dat is de ReginaDeze heerlijke zoete kers zal vanaf zaterdag te koop zijn in de verkoopkraam aan de dijk. Voor de Kordia liefhebbers: kom snel nog even een kilo halen, voordat ze op zijn.

 

Dat we beginnen met het plukken van de Regina houdt ook in dat het einde van het kersenseizoen snel dichterbij komt. Voor diegene die van verder weg komt en graag nog naar de boomgaard wil komen, raden we aan om dit weekend te komen. We weten namelijk niet zeker of we genoeg kersen hebben om ook volgend weekend nog open te kunnen zijn.

 

Graag verwelkomen wij u dit weekend, of in de dagen erna, nog eenmaal voordat de kersenkraam voor het laatst dit jaar gesloten wordt.

 

Een net van 2 voetbalvelden groot

Vogelnet repareren01

De eerste kersenboomgaard aan de Kornedijk is in het jaar 2000 ingeplant. We hebben toen al gekozen voor rassen die uitblinken in grootte, sappigheid, stevigheid en vooral in hun fantastische smaak. We hebben de rassen zo gekozen dat we van ongeveer half juni tot eind juli iedere week verse kersen kunnen plukken.


Ook vogels zijn dol op kersen. We hebben daarom de kersenboomgaard van 9.000 m2 tegen vogels beschermd door een net van meer dan 10.000 m2, ofwel twee voetbalvelden groot. Dit net weegt ongeveer 800 kilo. Twee weken voordat de eerste keren rijp zijn wordt het net met ongeveer 15 mensen over de constructie van betonpalen en draden getrokken en aan de zijkanten met zandzakken vastgelegd. Zodra de laatste kersen geplukt zijn, gaat het net in een grote, muisdichte kist. Dit laatste is belangrijk, omdat het opgerolde net een heerlijke nestplaats voor de muizen is, waarbij ze gaten in het net vreten.

Boomgaard 'De Spijk'

KersenoverkappingSpijkIn 2007 hebben we de tweede boomgaard op 'De Spijk', in het dorp Buurmalsen ingeplant. Voor het grootste deel hebben we hier dezelfde rassen geplant als op het perceel aan de Kornedijk, maar daarnaast hebben we hier ook een aantal nieuwere rassen geplant.

Kersen zijn in de periode voorafgaand aan de oogst erg gevoelig voor regen. Als ze lang nat blijven , scheuren de kersen en zijn ze niet meer te verkopen. Om de kersen tegen regen te beschermen is op het perceel 'De Spijk' een constructie gebouwd waarmee we de kersen niet alleen tegen vogels, maar ook tegen regen kunnen beschermen. Deze uit Oostenrijk afkomstige constructie bestaat uit een hagelnet om de bomen tegen vogels te beschermen. Onder dit hagelnet kunnen we een folie ophangen wat er voor zorgt dat de kersen bij regen niet nat kunnen worden..

Foto´s:

  • Kijk hier voor een fotoreportage van het aanbrengen en opruimen van het grote net op ´Kornedijk'
  • Kijk hier voor een fotoreportage van de Aanleg van het nieuwe perceel 'De Spijk'
  • Kijk hier voor een fotoreportage van de Bouw van het Hagelnet